Heb je verhuis- of (ver)bouwplannen? Dan droom je vast al over je toekomstige interieur. Misschien heb je zelfs al inspiratie opgedaan, op zoek naar wat je aanspreekt en mooi vindt. Je kunt je tegenwoordig op tal van manieren laten inspireren. Maar als je nog niet precies weet wat je wilt, kan dat soms overweldigend zijn. Om je te helpen kiezen, zijn er interieurstijlen bedacht zoals jungle, retro, urban, industrieel en landelijk. Voor woonprogramma’s en woonbladen is dat vaak het uitgangspunt voor het creëren van een nieuw interieur. Maar in de praktijk zie ik dat weinig mensen in zo’n ‘hokje’ passen. Een interieur is meer dan een interieurstijl, het is het samenspel van ruimte, sfeer, smaak, woon- en leefstijl. Hoe vind je het interieur dat perfect bij jouw situatie past? Dat lees je in deze blog!
Zoveel mensen zoveel woon smaken
Interieurontwerpers zoals Jan des Bouvrie, Piet Boon of Marcel Wolterinck hebben elk een hele herkenbare handtekening. Dat is meestal een bepaalde ontwerpstijl of kleurenpalet. Daarmee drukken zij hun stempel op een interieur. Daar is natuurlijk niets mis mee, het is zelfs een onderdeel van hun succes. Want net als in de muziek, mode of kunst is hun ‘stijl’ meteen te herkennen.
Maar wat als je geen zin of tijd hebt om je in interieurstijlen te verdiepen? Of als je te veel stijlen mooi vindt? Of je weet juist helemaal niet wat je mooi vindt? Misschien ga je wel samenwonen met je partner en vind je het lastig om jullie uiteenlopende smaken te combineren? Stel je voor dat je partner van strakke, moderne interieurs houdt. Hoe krijg je het voor elkaar om dat gezellig te maken? Of misschien weet je niet goed hoe je jouw smaak concreet kunt vertalen naar de ruimte(s) in jouw woning. In dat geval worden de interieurstijlen meer een obstakel dan een hulpmiddel. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden en keuzes waardoor je overweldigd kunt raken. Dit kan ervoor zorgen dat het je ontbreekt aan de zin óf de tijd om je hierin te verdiepen.
Werkwijze als handelsmerk
Daarom heb ik er bewust voor gekozen om het ontwerpen in een specifieke interieurstijl los te laten. Mijn werkwijze is mijn handelsmerk. Elk ontwerp van mijn hand is gebaseerd op twee dingen; de ruimte en de gebruiker(s) van de ruimte. Ik kijk eerst naar hoe de ruimtes zijn vormgegeven en maak, in overleg met jou, een aantal voorstellen voor een passende indeling. Om je nieuwe interieur ook echt ‘van jou’ te kunnen maken, is het belangrijk om je persoonlijke smaak en voorkeuren hierin terug te laten komen. Voor de sfeer en inrichting ben jij (en eventuele andere bewoners) dus mijn belangrijkste inspiratiebron. Ik help je bij de vertaling van je authentieke zelf in je interieur. Om die vertaalslag goed te kunnen maken, voeren we, gedurende het hele proces, samen meerdere gesprekken zodat we elkaar beter leren kennen. Deze gesprekken gaan bijvoorbeeld over jouw woon- en levensstijl, je wensen én je smaak en voorkeuren. Een interieur moet niet alleen mooi zijn, maar ook functioneel én persoonlijk. Dat is de basis van waaruit ik verder werk. Vervolgens maak ik verschillende schetsen die we samen bespreken. Hierbij gaat het om de basistekeningen (plattegronden), de schetsontwerpen en het definitieve ontwerp.
Een passend interieurontwerp
Om een goede indeling van de ruimte(s) te kunnen maken, kijk ik als binnenhuisarchitect naar een efficiënt en optimaal gebruik van de ruimte. Een voorbeeld: in onderstaande afbeelding is te zien dat, in de bestaande indeling, de bank elke keer een kwartslag gedraaid moest worden om TV te kunnen kijken. De vraag aan mij was dan ook of de ruimte anders ingedeeld kon worden en welke mogelijkheden daarvoor waren.
Om dat inzichtelijk te maken, start ik met het maken van een basistekening. Hierin laat ik verschillende indelingsmogelijkheden zien. Zo wordt zichtbaar op welke manier je de ruimte efficiënt kunt indelen. Ook maatmeubels worden hierin opgenomen. Denk daarbij aan een open haard, kasten, grote meubels etc. Hieronder zie je vier [van de in totaal zeven] verschillende indelingsvarianten/plattegronden voor bovenstaande ruimte.
Voorbeeld van vier basistekeningen
Nadat we de basistekeningen samen hebben bekeken, wordt een definitieve keuze gemaakt voor een indelingsvariant. Deze werk ik vervolgens verder uit in één of meerdere schetsontwerpen, op schaal en in 3D (zie onderstaande 2D visual). De 2D visuals zijn een afgeleide van het 3D ontwerp.
Voorbeeld van een 2D visual
In mijn ontwerpen doe ik voorstellen voor type meubels, verlichting & armaturen, kleuren en materialen, raambekleding, karpetten, accessoires, kunst of eyecatchers en planten. Dit alles uiteraard op basis van jouw persoonlijke wensen, voorkeuren en smaak.
De visuals zorgen ervoor dat het makkelijker wordt om samen de gewenste sfeer, inrichting en aankleding te bepalen. Zo worden miskopen voorkomen.
Het uiteindelijk door jou gekozen ontwerp werk ik vervolgens verder uit in een definitief ontwerp. Ook kijken we samen naar de gewenste vloer- en/of wandafwerkingen, het behang en de verf aan de hand van kleur- en materiaal stalen.
Voorbeeld van een definitief ontwerp
Door gedurende het hele project samen de verschillende ontwerpen te bespreken, ontstaat er uiteindelijk een concreet en passend interieur. Dit vertaal ik vervolgens nog naar een interieurplan. Dit is een document waarin alle benodigdheden staan voor je nieuwe interieur. Met dit document kun je vervolgens zelf aan de slag. Indien gewenst kan ik offertes voor je opvragen, alles voor je bestellen en laten bezorgen. Het is ook mogelijk om de meubels samen met mij te gaan shoppen.
Zoals je in deze blog hebt kunnen lezen, is het meestal niet nodig om een specifieke interieurstijl of kleurenpalet als uitgangspunt te nemen voor het vormgeven van een passend interieur. Juist door stijlen en kleuren los te laten, komen we samen tot een authentiek interieur dat volledig op jouw wensen én smaak is afgestemd. Jouw interieur, daar is er maar één van!
Wil jij graag aan de slag met je interieur, maar vind je het lastig om te bepalen wat je wilt, hoe de indeling moet zijn of om er tijd voor vrij te maken? Neem dan contact met mij op. Ik help je graag verder!